?>

Zincul – efecte pozitive asupra sănătăţii şi a naturii în secolul XXI

30 septembrie 2017- share pe Share on Facebook Share on Twitter Share on Likedin Share on Google Plus

Cu toţii am auzit cel puţin o dată în viaţă despre zinc. Fie că a fost la orele de chimie, fie că ni s-a recomandat un supliment cu zinc de către medic, acest mineral apare des în sfera noastră de interes. El este până la urmă un element ce se găseşte în fiecare celulă a corpului nostru şi ia parte la diferite procese biochimice. Însă pe lângă toate beneficiile evidenţiate de specialişti, oare are zincul şi efecte negative?

În cele ce urmează doresc să îţi prezint efectelele zincului asupra sănătăţii noastre, cât şi asupra mediului înconjurător.

În primul rând, zincul a fost descoperit în anul 1746 de către un chimist german pe nume Andreas Marggraf. Totuşi, zincul era deja folosit în Antichitate la decorarea bijuteriilor sau era prezent în diferite aliaje. Celebrul negustor şi călător, Marco Polo, a văzut oxidul de zinc fiind folosit în Persia. Persanii descoperiseră deja beneficiile folosirii zincului pentru inflamaţiile ochiilor. Astăzi este cunoscut faptul că zincul poate fi utilizat ca şi antiseptic.

Te invit să citeşti în continuare principalele efectele ale zincului asupra sănătăţii şi, totodată, ce efecte are acest mineral asupra mediului.

  • Efectele asupra sănătăţii

Zincul are numeroase aplicaţii în medicina zilelor noastre. Este deja testat faptul că participă la procese precum formarea proteinelor, ADN-ului şi în diviziunea celulară. De asemenea, el fortifică sistemul imunitar, încetineşte îmbătrânirea şi combate diareea, căderea părului şi chiar cancerul.

S-a dovedit că 90% din zincul din corpul nostru apare în muşchi şi oasele scheletice, iar restul se găseşte în rinichi, pancreas, ochi, dinţi, păr, piele şi în ficat. Aşadar, sportivii sunt prima categorie de persoane care e important să îşi verifice nivelul de zinc din organism.

Apoi, doamnele şi domnişoarele care doresc să arate întotdeauna frumos şi tinere, e important să aibă grijă de pielea şi părul lor. Zincul previne căderea părului şi combate acneea şi vergeturile.

Ca orice alt mineral din corpul nostru, zincul are valorile sale optime. Cantităţile zilnice recomandate sunt de 11 mg pentru bărbaţi şi 8 mg pentru femei, la vârsta adultă. Deşi există doar 2-3 grame de Zn în organism, o deficienţă poate cauza probleme majore pentru sănătate. De exemplu, îţi pierzi apetitul, îţi cade părul, creştere lentă la sugari şi copii, impotenţă la bărbaţi, diaree, afecţiuni ale ochilor etc. Pe de altă parte, o valoare peste limita normală duce la greaţă, vărsături, diaree, dureri de cap şi crampe de stomac.

  • Efectele asupra mediului înconjurător

Ştiai că zincul este al 23-lea cel mai abundent mineral din sol şi că este al 4-lea cel mai consumat metal de către industrie?

La nivel global, producţia de zinc a ajuns la 7 milioane de tone pe an. Această producţie globală de zinc a crescut odată cu industrializarea ţărilor în curs de dezvoltare. Zincul apare în multe procese industriale ce au legătură cu producerea oţelului, mineritului, combustibililor fosili ş.a.m.d. Trăim într-o eră industrială şi a vitezei. Vrem ca totul să se producă repede şi uşor, cu costuri cât mai scăzute. Ne bucurăm când casa ne este încălzită, când conducem o maşină sau construim clădiri impunătoare.

Acest element formează uşor legături cu alte metale şi chiar are proprietăţi anticorozive. De exemplu, galvanizarea sa este procesul prin care se adaugă un strat de zinc la oţel astfel încât acesta din urmă să nu ruginească. Mai mult, în combinaţie cu cupru se formează alama, iar în combinaţie cu alte metale apare în diferite componente ale maşinilor, electronicelor şi a aparaturilor casnice.

Oxidul de zinc este o altă întrebuinţare a zincului, acest compus chimic fiind cel mai important ca şi volum în industria chimică dintre toate celelalte forme ale sale. Se poate folosi în producerea cauciucului şi în industria farmaceutică ca şi unguent.

Deşi producţia este în creştere, se mai arată că peste 30% din nevoia de zinc este acoperită prin reciclare. Acest lucru este important deoarece, în cantităţi mari, zincul poate dăuna mediului înconjurător. Natura produce în mod normal zinc, însă problema apare când nivelul de zinc din apă, sol şi aer creşte datorită factorilor industriali produşi de om.

Precum ai putut citi în rândurile de mai sus, zincul este un mineral necesar organismului nostru, însă are şi efectele sale negative dacă nu sunt respectate valorile normale. Indiferent din ce punct de vedere ne uităm la zinc, avem nevoie de acesta ca să ne trăim viaţa într-un mod optim.