Despre Sistemul imunitar

Răspunsul imun sau imunitatea este capacitatea organismului de a rezista la acțiunea microbilor patogeni sau a produșilor toxici ai acestora. Reacţia imunităţii la atacurile externe poate fi împărţită în două tipuri de sisteme majore: imunitate înnascută și imunitate dobandită.

Bacteriile şi virusurile, numiţi şi agenţi patogeni, odată intraţi în organism sunt detectaţi de către celulele sistemului nostru imunitar. Acestea identifică agentul patogen şi recurg la eliminarea lui. Principalele celule care fac acest lucru sunt: celulele polimorfonucleare (PMN), celulele macrofage şi celulele „natural killer” (NK). Fără să apelăm la o traducere pompoasă, celulele NK sunt cele înzestrate cu talentul de a nimici agenţii patogeni. Însă PMN-urile sunt primele celule care se activează şi ajung la locul infectării.

Despre Sistemul imunitar

Pe de altă parte, răspunsul imunitar dobândit este dirijat de către celule foarte specializate, aşa numitele limfocite T şi B. Limfocitele B produc anticorpi şi îi direcţionează, precum un dirijor care dă indicații orchestrei, către antigenul produs de agentul patogen. Acest antigen poate fi orice substanţă apărută în urma acţiunii agentului care este văzută ca o ameninţare de către limfocitele B. Mergând mai departe, limfocitele T au rol de suport deoarece activează sau „cheamă” alte celule în lupta cu infecţia.

Odată identificaţi, agenţii patogeni şi celulele amintite anterior, declanşează lupta, in scena intrand şi celulele dendritice (DC). Ele apar doar în această fază a luptei cu infecţia şi reprezintă legătura dintre cele două sisteme ale imunităţii.

Avantajul asocierii zincului și
vitaminei C în stimularea imunitații

În funcționarea eficientă a imunitații noastre Zincul și Vitamina C, sunt printre cei mai importanți micronutrienți. Există numeroase studii clinice care demonstrează că Zincul și Vitamina C actionează, fiecare utilizate separat, în reducerea duratei și severitatea simptomelor în cazul unor infecții virale sau bacteriene. Vitamina C este consumată, în mod obișnuit, la doze mai mari de 200 mg/zi, cu scop profilactic. Zincul este demonstrat a fi benefic în atenuarea simptomelor unei așa zise „raceli comune”. Cel mai frecvent, Zincul este utilizat la doze de 10-30 mg./zi sub formă de tablete sau sirop. Eficiența Zincului este cu atat mai mare cu cat este luat in primele 24 de ore de la debutul simptomelor răcelii.

Interdependența funcțională a Zincului și Vitaminei C și rolurile lor complementare în sustinere sistemului imunitar, in cresterea rezistenței la infecții, sunt argumente puternice pentru folosirea împreuna a celor doi micronutrienți. Rolul acestei combinații, în special, în cazurile frecvent întalnite de „raceală comună”, este, indiscutabil benefic.

Reducerea duratei și severitații unor manifestari în cadrul unor infecții virale, fac ca această asociere să fie o opțiune pentru persoanele aflate în această situație. Costul accesibil, rezultatele obținute în condiții de siguranță, determină tot mai multe persoane să utilizeze această combinație.

Avantajul asocierii zincului și
vitaminei C în stimularea imunitații